Şair Nurettin Polat ile Söyleşi

Merhaba!

Değerli yazarımız, sizi daha iyi tanımamız için bizlere kendinizden bahseder misiniz?

1964 Yılında Tokat Reşadiye Büşürüm Kasabasında doğdum.

Doğup büyüdüğüm çocukluk Yıllarımın geçtiği Büşürüm Folkloruyla, Sanat ve sanatçısı ile bölgenin bir çok üstadı yetiştirdiği bir yerdir.

İlkokulu doğduğum köyümde bitirdim, o dönemdeki ailevi olanaklar elvermediği için okul eğitimime devam edemedim, fakat sonraki iş hayatım da 1986 Yılından itibaren fiiliyatta Muhasebe, Daktilo, Bilgisayar kullanmayı öğrendim. Prof.Dr.Yuval Noah Harrari’nin güzel bir sözü var, der ki, “Sürümünü güncelleyemeyen insan Atların durumuna düşecektir, Atlar fiili hayattan çekildi, ancak, At arabası sürücüsü sürücü belgesi alıp Şoför oldu.” Der, bende bu konuda her fırsatta okudum elime ne geçti ise.

Okudukça öğrendim, öğrendikçe okudum.

Doğayı, doğadaki her canlıyı severim, sokak hayvanlarının bakımı benim için bir özel durumdur. Hayatta pozitif açıdan bakmaya çalışırım, seviyeli arkadaşlık ve dostluklar edinmişimdir, düzeyini düşüren kişilerle arama mesafe koyarım.

Marshall Mcluhan’nın alttaki sözüne uygun bir tercihim olduğunu ifade edebilirim

“Hayatınızın kalitesini iki şey belirler; okuduğunuz kitaplar ve görüştüğünüz kişiler.”

Edebiyatla ilgilenmeye, edebi eserler yazmaya ne zaman başladınız?

Çocukluk dönemimde taş plaklar vardı, 1970’li yıllarda dayım bağlama çalar o dönemin Âşıklarından ezgiler söylerdi ilk evvel Karacaoğlan, Dadaloğlu, Âşık Veysel gibi ozanların saz şairlerinin eserlerini okumağa başladım.

Gönlümüze âşk alevi düşünce 1980’li yıllarda çekimser, sevdiğine sevgisini ifade edemeyen biri olarak içinde bulunduğum hissi dünyamı şiirlerle belki sazın teline dökerek yazıp söylemeye başladım. Bunlardan bir örnek verebilirim.

Salınıp yola giderken, gördüm o mah cemalini Aramızda yad eller var soramadım hiç halini

Bazen de içinde bulunduğum ümitsiz durum da,

Çamlıbel der ne günahım? Artıyor gün günü ahım Sevmek suç ise Allah’ım al canımı al bu gece diye psikolojik durumumu dizelere yansıtmışımdır.

 

Basılı veya e-kitap olarak yayında bir kitabınız var mı? Henüz bir kitabınız yoksa eğer kitap çıkartmayı düşünüyor musunuz, böyle bir hayaliniz var mı?

Yazdığım şiirleri İstanbul da bir dönem Küçükçekmece ilçesinde Yerel gazetecilik yapan Emekli Öğretmen bir abimizin çıkardığı haftalık dergi ve gazete de yayınlanmıştır.

İnternetin hayatımız da önemli bir yer edinmesinden sonra, hiķayeler.net edebiyatdefteri.com antoloji.com da ve 2006 yılından bu yana kesintisiz yayına devam eden kişisel web sitem nurettinpolat.com da ve ihakalem.com da yayınlanmaktadır.

Antoloji.com da 113 şiirim e kitap olarak yayınlanmaktadır. Bunun yanında facebook ve instagram gibi sosyal medya hesaplarımdan da kimi yazdıklarıma zaman, zaman yer vermekteyim.

Kitabınızın (kitaplarınızın herhangi birinin) ortaya çıkış öyküsünü bizimle paylaşır mısınız?

Henüz basılı bir kitabım yok, kitap bastırmak için öneride bulunan dostlarım oldu. Ben ilk zamanlar belki yazdıklarımı kitaplaştıracak kadar yeterli görmediğim düşüncesi bunda etken oldu. Sanırım bu hususta biraz çekingen davrandım pişip olgunlaşmak için. Söz uçar yazı kalır demişler yazdıklarımı kitap haline getirmeyi düşünmekteyim.

Okumayı hoşlandığınız tür hangisidir?

Okumak benim için bir tutku halini aldı, buna ilk evvel çalıştığım Küçükçekmece Belediyesinde Sendika Baştemsilciliği yaptığım 1990’lı yıllarda başladım. Temsilcilik kitaplığına 500 civarında Beyazıt’taki ve Cağaloğlu’ndaki kitapçılardan temin ettiğimiz Türk ve Dünya Klasikleri kitaplarını okurdum, Gazeteler o zaman daha kaliteli Köşe yazarları kalemini çekinmeksizin kullanırdı, Çetin Altan Hasan Pulur, Melih Aşık, Can Dündar, Mehmet Ali Birand, Uğur Dündar, Yılmaz Özdil, Cumhuriyet Gazetesi yazarları Cüneyt Arcayürek, Bekir Coşkun vb bir çok yazarın köşe yazılarını okurdum.

Kitap seçimim, Tarih,Sosyoloji,Felefe,Roman,Polisiye,Şiir,Aforizmalar,Klasikler,Kişisel gelişim,Din,Evrim teorisi vs. Seçenek çok, 2020 Yılında ortaya çıkan pandemi nedeniyle sosyal ilişkilerin azaldığı günlerde 1000 kitap uygulamasını keşfettim 2020 yılı kasım ayından bugüne 700 civarında 200 000 sayfa kitap okudum. Bunu 1k nın algoritması hesaplıyor elbette…

Cemil Meriç üstadın ifadesiyle “Gürültülü Dünyadan Kitapların Asude Ülkesine iltica ettim.”

Kendinize örnek aldığınız bir yazar veya yazarlar var mı, varsa bunlar hangileridir?

Şiir konusunda Ümit Yaşar Oğuzcan ve Cemal Safi üstatları, Halk ozanlığın da, olmazsa olmazım Âşık Mahzuni Şerif’tir.

Güncel çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Zamanımın büyük bir kısmı okuyup araştırmakla geçiyor diyebilirim, günlük gazetelerin bir ikisini online okuduktan sonra, sokak hayvanlarının beslenmesi, yürüyüş, arkadaş ve dostlarla muhabbet sohbet arta kalan vakitlerimde kitap okurum. Günlük kitap içeriği ve moral motivasyon durumuma göre bu 150 ila 250 sayfa arasındadır. Televizyonu hayatımdan çıkardım diyebilirim, biraz benim gibi yaş elli üzerine gelince gözlerde yakın problemi çıkıyor, okumaktan gözlerim yorulduğunda online sesli kitap dinlerim, bu yürüyüş yarken de oluyor, kitabı dinlemek, kitabı okumanın hazzını vermiyor, kopabiliyorsunuz içeriğinden.

Genç okurlara seslenmek ister misiniz? Genç okurlara iletmek istediğiniz bir mesajınız varsa röportajımız vesilesiyle düşüncelerinizi paylaşır mısınız?

Genç kardeşlerimize naçizhane tavsiyem daima dürüst, ilkeli, tutarlı davranmalarıdır. Kendilerine sunulan verilen bilgi ile yetinmeyip bilgiye bu kadar kolay erişimin olduğu bir çağda kendilerini geliştirmeleri, bol bol kitap okumaları ancak; kitap seçiminde özenli davranmalarıdır, bir söz geldi aklıma, “Cerrahında elinde bıçak var, Katilinde, biri can kurtarır iken diğeri can alabilmektedir.” anlatılanları ya da okuduklarını akıl süzgecinden geçirmeleri, hayatı ve olayları farklı bakış açılarından değerlendirmeleridir. Mantıklarının kabul etmediği hiç bir şeye inanmamalarıdır. Bana bu fırsatı verdiğiniz için çok teşekkür ediyorum. İhakalem sitesinin daha da gelişip güçleneceğine samimiyetle inanıyorum edebiyat dünyamıza katkısı nedeniyle başta site kurucusu ve emekçilerine en iyi dileklerimi iletiyorum. sitede yazan yazar arkadaşlara başarılar diliyorum, tüm insanlığın barış içinde kardeşce gözyaşından uzak sırtı pek, karnı tok bir dünya diliyorum.

Sizi tanıdığımıza memnun olduk. Röportajımıza ayırdığınız değerli vaktiniz için çok teşekkür ederiz. Size İhakalem edebi web sitesi olarak yazın

hayatınızda başarılar dileriz.

 

 

Katılın!

Hoşgeldiniz
Yazılarınızı, Şiirlerinizi, Videolarınızı, Resimlerinizi Paylaşın

Yorumlar

Henüz yorum yok
×