Merhaba!
1-Değerli yazarımız, sizi daha iyi tanımamız için bizlere kendinizden bahseder misiniz?
Merhaba ben Şemsi Hançer 1970 Kahramanmaraş doğumluyum. Erken yaşlardan ayrıldım doğdugum topraklardan, uzun yıllar eşimin işi nedeniyle gittiğim Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde yaşadım. Hayat şartları maddi imkasızlıklar ne sayarsan say çok fazla memleketime yolum düşmedi, otobüs yolculuğunda, yolcu indirip, yolcu bindirirken öylesine seyrettim gökyüzüne doğru kulakları sağır eden bir sessizlikte haykırdım memleketime olan özlemimi ve dedim ki eyyy koca şehir! Yasanmamış çocuklugum kaldı buralarda, ardıma dönüp bakamadım. Uzun yıllar gurbette sevdiklerimden uzak geçerken ömrüm çocuk yaşta yazmaya basladıgım şiirlerimin satırlarına dökuyordum duygularımı, kimselere anlatmadığım anlatamadığım hasretimi özlemlerimi ayrılığı acıyı aşkı sevdayı sıraladım dizelerimde. ilkokuldan sonra okuma imkanım olmadı yada ben tabuları yıkamadım, bu saatten sonrada ben istemiyorum artık.
2020 yılında memleketime döndum önce pandemi sonrasında deprem olunca memleketime dönmüş olmanın mutluluğuna içimde kaldı.
2-Edebiyatla ilgilenmeye, edebi eserler yazmaya ne zaman başladınız?
Çocuk yaşlarda basladım. O yaşlarda şiir adına yazacak ne bulabilir bir çocuk diye düşünülebilir, ancak çok şey yazar çok şey…
Özlemek ayrılık ne demek bilir misiniz o çocuk yüreğinizde nereye koyabilirsiniz bunu.
3-Basılı veya e-kitap olarak yayında bir kitabınız var mı? Henüz bir kitabınız yoksa eğer kitap çıkartmayı düşünüyor musunuz, böyle bir hayaliniz var mı?
3 antoloji kitabı 1 şair ablanın şiir sofrası, kısıtlı sayıda olmakla beraber.
En son 09.09 2023 tarihinde geniş kapsamlı,
SENİNLE KAYBETTİM,KENDİMİ ARIYORUM!
Adlı şiir kitabımı bayşad yayınlarından çıkarttım.
4-Kitabınızın (kıtaplarınızın herhangi birinin) ortaya çıkış öyküsünü bizimle paylaşır mısınız?
Hayaldi gerçek oldu. Çocuklugumdan bu yana yazdığım şiirlerimi bir gün kitap çıkartırım umuduyla hep hayalini kurdum, ancak bunun için maddi imkansızlıklarla bereber en büyük sorun yazdığım siirlerimde ne yazık ki imla kuralları ile hep başım dertte oldu soru işareti ve noktanın nereye konulacağını biliyordum ama diğerlerini bilmiyordum. Nasrettin hocanın bir fıkrasında dediği gibi benim yazımı benden başka kimse okuduğunu anlayamıyordu, biraz öğrendiğini sanıyorum ama ne kadar bilmiyorum. Bu sorunla beraber birde bunun maddi boyutu vardı. Uzun zamandır cokta ustası olmadığım terzilik yaparak eşe dosta 10 TL ye pantolon paçası 20 tepeye tamir, çevremdekilere kıyafet dikerek kitap parasının tamamını neredeyse biriktirmistim ki, asrın felaketi maraş depremi oldu! Ölmediysen hala umut var demişler. O gün herkes bir telaştayken bende evde kalan kitap paramı kurtarma derdindeyim tabi bu durumu aileme bile söylemeden evden yiyecek giyecek birşeyler alalım hiç değilse diyerek eve tekrar girdim ve gündüzdü depremede yine evde yakalandım ama kitap paramı kurtarmıştım. Eğer yaşıyorsan umudu hiç bitmiyor ki insanın.
Bütün olumsuzluklara ve engellere rağmen hayalimden vazgeçmedim.
Hayaldi gerçek oldu sloganı ile geniş kapsamlı ilk kitabımı çıkardım.
5-Okumayı hoşlandığınız tür hangisidir?
Hangi tür kitabı okursam okuyayım çocuklugumdaki okuduğum çizmeli kedi , cinali serisi gibi kitaplar kadar keyif vermiyor galiba o yaşlardan bu yaşlara geldim hala
6-Kendinize örnek aldığınız bir yazar veya yazarlar var mı, varsa bunlar hangileridir?
Aşık Veysel, nazım hikmet pir sultan abdal…
7-Güncel çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
Güncel çalısmalarımız derken? 😅 Gün içerisinde nelerle uğraştığını sorduğunuzu düşünerek, gündüz sağlığım yerindeyse dikiş dikiyorum kimini yanlış yapıyorum bozuyorum çogu zamanda ğüzel şeyler çıkıyor. Yazmayı geceye bırakıyorum daha kendimle başbaşa oluyorum. Konteynırda hayat çokda dört dörtlük dememiz tabiki mumkün değil ancak yaradana hamdolsun yağmur altında değiliz aç değil açıkta degiliz ancak depremin oluşuyla zorunlu ayrılıklar düstü yine payımıza yine hasret yine ayrılık yine özlem.😪
8-Genç okurlara seslenmek ister misiniz? Genç okurlara iletmek istediğiniz bir mesajınız varsa röportajımız vesilesiyle düşüncelerinizi paylaşır mısınız?
Yürüdüğünüz yolu hangi engel ne şekilde kapatırsa kapatsın siz, yeter ki
Hayallerizden vazgeçmeyin. Her yeni gün yeni bir umut demektir.
Sizi tanıdığımıza memnun olduk. Röportajımıza ayırdığınız değerli vaktiniz için çok teşekkür ederiz. Size İhakalem edebi web sitesi olarak yazın hayatınızda başarılar dileriz.
Bende memnun oldum bu güzel reportaj için ben tesekkur eder sözlerimi, kitabımda son söz olarak yazdığım cümlelerimle bitirmek isterim.
Nerde annesiz bir çocuk görsem, çocukluğum gelir aklıma en tenha yerlere saklanıp, ağlarim boynu bükük çocukluğuma.
Şemsi Hançer
Sevgiyle kalın
Katılın!
Yorumlar