Anne ve Babalara Tavsiyeler

Edebiyatla ilk tanışmamız, çocukken ebeveynlerimizin okuduğu uyku öncesi masalları ile ya da okuma yazma eğitimi sonrası okumaya başladığımız öykülerle başlar. Tam burada nasıl başladıysa öyle gider atasözünü nasıl başladıysa o yönde ilerlemesi daha kolay olur diye düzeltip çocukların küçük dünyasında edebiyatın öneminden bahsedelim. Bu arada atasözünü değiştirdik, çünkü birazdan, küçük yaşta edebiyatla tanışmanın ileride zihin dünyamıza açacağı kapılardan bahsedeceğim fakat küçük yaşta edebiyatla tanışma fırsatı bulamamış çocukların da belki ortaokulda belki de lisede henüz tanıştığı edebiyatı, benimseyip yine aynı kapıları açabildiğini not düşmek adına bu düzeltmeyi gerekli görüyorum. Belki geç tanıştıktan sonra ilerleyiş daha zor olacaktır fakat bir kere tanıştıktan ve sürdürmeyi amaç edindikten sonra ilerlemek kaçınılmazdır. Sözün özü, bu yazıyı okuyan siz anneler ve babalar, çocuğunuzu küçük yaşlarda edebiyatla tanıştıramamış olabilirsiniz, fakat çocuklarınız kaç yaşında olursa olsun, onlara bu kapıların getireceği eşsiz güzellikleri armağan etmek, onlar için yapacağınız en büyük iyiliklerden biri olacaktır.

Edebiyat Neler Kazandırır?

Gelelim çocuk yaşta edebiyatla tanışmanın getirdiği ve getireceği yararlara. Öncelikle onların zaten geniş olan hayal gücü, edebiyatla desteklendiğinde büyük bir harikalar diyarına dönüşecektir. Belki de sizler de hayal gücünün getirilerini küçümseyen bir kesimdensiniz, üç beş oyunu daha kaliteli oynamaktan başka ne işe yarayacak diye düşünüyor bile olabilirsiniz. Ancak dünya değişiyor ve artık araştırmalar gösteriyor ki hiç alakasının olmayacağını düşündüğümüz global şirketler dahi çalışanlarını seçerken onları, hayal güçlerinin değerlendirilecekleri testlere tâbi tutuyorlar. Belki iddialı bir söz olacak fakat artık sayısal IQ gibi kategorilerin yanı sıra, kişinin hayal gücü vb etmenler de değerlendiriliyor. Dünya bu yönde ilerlerken gelecekte sizler gibi iş dünyasına atılacak olan çocuğunuzun hayal gücünün kısıtlı olmasını gerçekten o kadar da umursamaz mısınız?

Büyük sanatçıların eserlerinin ardında, büyük bilim insanlarının icatlarının, teorilerinin ardında yatan unsur çok gelişmiş bir hayal gücünden başka bir şey değildir…

Edebiyat, “Kelime Dağarcığı, İfade Gücü ve Empati” Kazandırır!

Edebiyatla büyüyen bir çocuk, gelişmiş kelime haznesi, kendini ifade etmede kolaylık, başkalarını anlayabilme -empatide- kolaylık, eleştirel düşünme becerisini kazanma, dünyayı ve doğayı anlamlandırabilme konularında yaşıtlarına göre oldukça iyi seviyelerde olacaktır. Karşısındaki insanı anlayabilen bir çocuk yetiştirmek, ebeveyn olarak size müthiş bir gurur yaşatacaktır.

 

Çocuklara Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?

Çocuklarınıza çok küçük yaşlarından itibaren kitap okuma alışkanlığını kazandırmak istiyorsanız, onun henüz konuşamadığı dönemlerde bile okuyacağınız masal kitapları ile bu yolculuğa başlamanız harika olacaktır! Biraz daha büyüdüğünde, ondan size hikayeler anlatmasını dileyebilir, bu sayede edebiyat dünyasını çocuğunuza daha da çok sevdirmede yardımcı olabilirsiniz. Tüm bunların haricinde sizler de kitap okumalı hatta ailece kitap okuma saatleri yaratmalısınız. Unutmayın, çocuklarınız en çok da sizi taklit ederek hayatı öğrenir, işte tam da bu nedenle sizi kitap okurken görmek onlarda da bu yönde bir istek doğuracaktır.

Devamlılık, edebiyat ruhunun kazandırılmasında çok önemlidir.

Katılın!

Hoşgeldiniz
Yazılarınızı, Şiirlerinizi, Videolarınızı, Resimlerinizi Paylaşın

Yorumlar

Henüz yorum yok
×