Yazar Zübeyde Asya ile Söyleşi

Merhaba!

Bize kendinizden bahseder misiniz, sizi biraz tanıyabilir miyiz?

Merhaba!

Ben şair, yazar Zübeyde Asya, Kayseri’de doğdum. Kayseri’de yaşıyorum. İlk öğretim ve lise öğrenimimi Kayseri’de tamamladım. Üniversite eğitimim Çocuk Gelişimi üzerine.. İki şiir kitabım var. İlk kitabım “İçimdeki Sen” Nisan 2022’de çıktı. Farklı bir yayınevinde bir yıl yayında kaldıktan sonra bu yıl tekrardan Ağustos itibariyle Kitap Yurdu Doğrudan Yayıncılık tarafından yayınlandı, Kitap yurdu online alışveriş sitesinde satışa sunuldu.

İkinci kitabım olan “Özlemin Bütün Hâlleri” ise Ocak 2023’ten beridir KDY’de yayında ve kitap yurdunda satıştadır.

Bunun dışında deneme ve şiirlerimi belirli bir zaman aralığı olmadan yayınladığım birçok web sitesi ve dergi bulunmaktadır. İsim vermem gerekirse bunlar; Künyeonline, Hayrendiş, İhakalem, Mavi Kuş web siteleri ve Yaşam Fanzin Dergisidir. Buralara birçok eser katkım oldu ve faaliyette bulunduğum dönemde Mavi Kuş isimli web sitenin radyosunda “Zübeyde Asya ile Şiir Defteri” isimli  radyo proğramımla edebiyat üzerine söyleşi ve şiir seslendirmeleri yaptım.. An Dergi Ekim 2023 sayısında eserim var.  Yazşader  (Yazarlar ve Şairler Dayanışma Derneği) üyesiyim. Bu derneğin yazsader.org web sitesinde ve Beyaz Tüy isimli dergisinde yazmaya devam edeceğim. Kitap fuarları, söyleşi, şiir seslendirmeleri yani edebiyata dair faaliyetlerine iştirak etmeye gayret edeceğim.

İhakalem web sitesi, bir yazar arkadaşımla edebi faaliyetlerini ortak yürüttüğümüz, yöneticiliğini yaptığımız, yazar arkadaşlarımıza ücretsiz; kitap tanıtımlarını, röportajlarını, eserlerini yayınlama imkânı sağladığımız edebi web sitemizdir.

Kişisel özelliklerimden az da olsa bahsedecek olursam, benim insan ilişkilerinde ilk etapta mesafeli bir yapım vardır. Bu bakımdan insanlar beni tanıdıkça sevecen, sıcak kanlı yapımı keşfederler. Bulunduğum ortama neşe katmayı severim, sohbetim canlıdır. Enerjik, espritüel bir yapım vardır. İnsan, hayvan, bitki ayırımı yapmadan canlının her türüne merhamet duygum yüksektir. Adalet duygusu doruklarda, iyi kötü bakımından cinsiyet değil de ruh odaklı bir insanımdır. İç huzurum için değişikliklere açığımdır, onun dışında konfor alanıma müdahale ettirmem. Spor yapmayı, doğada gezmeyi, seyahati severim ama ev ortamında da sıkılmam çünkü kendimi dinleyebilmek, kendime vakit ayırabilmek beni mutlu eder. Her tür müzik dinlerim. Vakit buldukça kara kalem resim yapmaktan da hoşlanırım.

Şiir yazmaya ne zaman başladınız?

Şiir yazmaya lise öğrencisi iken başladım. Şiirler ve sözler yazıyordum. Yazarlığın hayranlık uyandırıcı birçok yanının olduğunun bilincindeydim. Yani genel bilgi birikimine sahip olmak, kendi içini ve başka karakterleri okuyabilmek; davranışlarının nedenlerini, amaçlarını doğru analiz edebilme, başka hayatlara empati yapabilme kabiliyetine sahip olabilmek ve yetenek gerektiren takdir edilesi bir şey olduğunun farkındaydım. Lise yıllarında yazmak ve yazarlık ilgimi çekmeye başlamıştı ve lise yıllarımdan beri içimde saklı bir hayaldi.

-İlk kitabınızı çıkartmayı ne zaman ve nasıl düşündünüz? Bunu gerçekleştirmek sizin hayaliniz miydi?

Evet, tabii ki hayalimdi.

Ama kitap çıkaracağım diye her aklıma eseni hunharca kağıda dökmem. Bence şiir yazmak, içten dökülen duygu ve düşüncelerin satırlara özenle işlenmesidir. Ve ben her karalamayı şiirden sayıp binlerce şiirim var demek de istemiyorum.

İlk kitabımı 2020 yılında düşünceme aldım. Her türden ve çok kitap okuyan bir insanım, okumak bana heyecan veriyor, ben okuyarak geçirilen zaman güzel değerlendirilmiş ve taçlandırılmış bir zamandır diye düşünüyorum. Yeteneğimin farkındaydım ama çok okumakla kitap çıkarma cesaretine erişebildim. Kendi seviyemi görebilmek için Türk şairlerden ve yabancı şairlerden yüze yakın birçok şiir kitabı okudum. Bunun yanında yine diğer türlerden yüzlercesini okudum, okuma listeme aldım. Kitaplarını okumak istediğim çok yazar ve üstat var tek olumsuz yanı bu bende “..okuyamadan dünyadan göçersem” korkusunu, endişesini yaratıyor. Üstelik her yıl okumak istediğim kitap sayısı bir önceki yıldan daha çok oluyor.

Şuana kadar hangi derleme ve antolojilerde yer aldınız?

Hiçbir derlemede ve antolojilerde şiirlerimle yer almadım. Fakat halihazırda kültürel bir projede; “Sınır Tanımayan Şiirler; Brezilya ve Türkiye” şiirsel antoloji kitabı için Türk şairlerden seçilecek şiirlerin jürilerinden biri olarak yer alıyorum. Bunun dışında Antoloji.com’dayım. Ayrıca bir yazar arkadaşımın SMA rahatsızlığı olan çocukların tedavisine geliriyle destek olmak için yayınlatmak istediği bir şiir kitabı projesi vardı bu projeye bir şiirimle katıldım. Bu proje henüz tamama ermedi. Antoloji kitabında yer almak ile ilgili şahsen benim isteğim, şiir kitabı okuyanı ya da genel okuru çok olan bir ülkenin (ülkelerin) antoloji kitabında bulunmaktır.

Şiir veya denemelerinizin konusunu nasıl belirliyorsunuz, sadece yaşadıklarınızdan yola çıkarak mı yazıyorsunuz?

Çoğunda yaşadıklarımın duygusu var. Ama izlediğim bir haberde veya filmde yaşanılan olaylara, durumlara; okuduğum bir kitabın konusuna, kişilerin hikâyesine empati yaparak da duygu ve düşüncelerimi satırlara aktarabiliyorum. Bu yüzden bazı yazılarımın, şiirlerimin konusu kendi hayatımdan, kendi yaşadıklarımdan, tecrübelerimden değil.

Okumayı en beğendiğiniz tür hangisidir?

Tür ayırt etmem yeter ki içeriği dolu ve anlatımı akıcı olsun. Ama okunması zor kitapları da hiç yarıda bırakmam mutlaka bitiririm. Biraz zaman veririm, yavaş ilerler ama biter. Bu konuda galiba takıntılı bir okurum.

Günlük yaşamınızın ne kadarlık bölümünü yazmaya ve okumaya ayırıyorsunuz?

Sabah erken saatlerde okumayı çok severim. Onun dışında gün içerisinde sorumluluklarımdan fırsat buldukça her gün okumaya özen gösteririm. Okuduğum kitap sürükleyici bir tarzda yazılmışsa gece geç saatlere kadar kitap okurum.

Yazmak, benim için yemek içmek gibi bir ihtiyaç ama her zaman acıkmıyorum, susamıyorum. Yani günlük rutinim değildir yazma ihtiyacı doğarsa yazarım.

Genel olarak bir hafta içerisinde üç günüm yazmakla geçiyordur. Bazen kısa sözler, şiirler, bazen de deneme tarzında yazılar yazıyorum.

Yeni çalışmalarınız var mı? Varsa, kısaca söz edebilir misiniz?

Bir öykü yazıyorum ama onu kendimi hazır hissettikçe devam ettiriyorum, bitirmek için acele etmiyorum. Yeni şiirler ve de denemeler yazmaya devam ediyorum.

Söyleşimizi bitirmeden önce sizin eklemek istediğiniz bir konu veya okurlara iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?

Yazarlık bizim vazgeçebileceğimiz bir şey değil. Kitap yayınlatsak da yayınlatmasak da yazmaya hep devam edeceğiz. Yeni yazarların kitaplarını da okuyun. Bu kitaplara ayırdığınız bütçe ve vakit Sosyal medyada harcadığınız vakit ve bütçe kadar boşa gitmiş bir vakit olmayacaktır.

Kitap okuma alışkanlığı olmayanlar da kısa öykülerle, deneme yazılarıyla, şiirlerle okumaya başlasınlar tavsiyemi dinleyenler; sıkıntılarına farklı gözlerle bakacaklar, psikolojik olarak iyi hissedeceklerdir, kitaplar en iyi dostları olacaktır mutlaka.

Sizi tanımaktan mutluluk duyduk. Vakit ayırdığınız için teşekkür ederiz. Çalışmalarınızda kolaylıklar ve başarılar dileriz.

Ben de mutluluk duydum, memnun oldum. Emekleriniz için çok teşekkür ederim.

Katılın!

Hoşgeldiniz
Yazılarınızı, Şiirlerinizi, Videolarınızı, Resimlerinizi Paylaşın

Yorumlar

Henüz yorum yok
×